Total Pageviews

Friday, November 11, 2011

Group Tautan Hati Yang Ku Sayang...

Istikharah + Sedih = Redho........

SubhanaAllah..SubhanaAllah..SubhanaAllah...


Allahurabi..sedih sungguh sejak seminggu ini..Istikharah yang telah memberi ku petunjuk..Terima Kasih Allah tapi dalam hatiku tidak sanggup lagi menahan musibah yang di beri olehMU..Ku tahu Ya Allah musibah yang engkau turunkan padaku menunjukkan bertapa kau sayang padaku dan aku insan yang terpilih olehMU..

Selepas Hari Raya Aidilfitri yang lalu naluri aku terpanggil untuk  mengetahui cerita sebenar di sebalik aktiviti harianku (Group TH)..ku tak tahu kenapa ia begitu meronta - meronta seolah - seolah sedang bermain dengan fikiranku seperti dalam khayalan..Akhirnya ku buat keputusan aku perlu rehat dan kosongkan minda yang ada..aku bebaskan segala minda aku dari kecederungan pendapat peribadi..aku memilih waktu tenang dan sunyi setiap malam dan membaca doa yang makhtur yang telah di ajar oleh Nabi SAW dalam hadis Jabir dari Riwayat Bukhari..Ku mengakat tangan dan bersujud serta berdoa padaMU setiap malam semoga petunjuk itu hadir dari segi mimpi..kecederungan...ilham..ketenangan dan sebagainya..

Akhirnya petunjuk itu datang melalui mimpi aku tolak petunjuk melalui mimpi itu jauh - jauh kerana aku takut mimpi itu cuma mainan tidur yang di pengaruhi oleh banyak faktur..aku cuba lagi dan cuba lagi..akhirnya aku rasa tenang setenangnya bila ia datang melalui ilham dan kemantapan hati...Allah bagai nak luruh jantungku bila aku ketahui yang selama ini sahabat - sahabat aku tidak jujur padaku (Group TH)..aku terkesima dan mengucap panjang sambil berzikir yang sentiasa ingat padaMU mengadu supaya diriku akan menjadi semakin tenang dengan perkhabaran yang tidak ku sangka - sangka...Ingatkan panas hingga ke petang rupanya petir di tengahari..Allahurabi..

Kesedihan dlm urusan dunia dapat menggelapkan hati, kesedihan dlm urusan akhirat dapat menerangi hati." -InsyaAllah akan ku pegang kata - kata ini walaupun hatiku selalu disakiti...

Ya Allah beriku lagi pertunjuk untuk menyelesaikan segala masalah (Group TH)

-Perlukah aku bertanya kepada mereka kejujuran mereka terhadap aku..
-Perlukah aku menghukum mereka bila ku dah tahu mereka tidak jujur padaku..
-Perlukah aku beritahu dunia tentang kegiatan mereka selama ini..
-Perlukah aku menegur mereka supaya mereka hentikan kegiatan mereka yang mengambil kesempatan di atas diriku..

Ya Allah aku cuma HAMBAMU...

-Aku tidak perlu bertanya kepada mereka
-Aku tidak perlu menhukum mereka kerana semua itu atas urusanMU Ya Allah..
-Aku tak perlu beritahu dunia tentang mereka kerana akan mengaibkan mereka..
-Aku tak perlu menegur mereka kerana kadang - kadang aku juga ada kelemahan..

Ya Allah aku cuma perlu berdoa..

-Semoga kau membuka pintu hati mereka untuk memberi penjelasan bukan dengan meminta maaf padaku tetapi memohon ampun dariMU dengan segala perbuatan mereka..

-Kalau ditakdirkan mereka ingin memberitahu perkara yang benar dan pulangkan wang padaku..aku tak perlu semua itu kerana aku takut jika mereka berterus terang padaku aku akan semakin benci pada mereka..Biarlah wang yang mereka yang tak jujur padaku mereka salurkan kepasa mana - mana badan amal yang lebih memerlukan..

-Untuk aku anggap saja semua ini dugaan dariMU..mungkin bukan rezekiku sekarang..InsyaAllah rezeki aku akan muncul suatu hari nanti..aku perlu tingkatkan lagi kesabaran aku kerana janjiMU PASTI untuk HAMBAMU...

InsyaAllah doa seorang isteri...anak yatim piatu...ibu tunggal dan juga hambaMU yang teraniaya akan memberi sinar dalam kehidupanku selepas ini keranaJika kita tergolong sebagai insan yang teraniaya atau disakiti oleh insan lain yang bergelar manusia, tidak kiralah siapa sekalipun insan itu, janganlah sesekali berdukacita. Apabila tergolong sebagai insan teraniaya, kita sebenarnya menjadi insan yang paling beruntung di dunia ini. Apa tidaknya, doa insan-insan yang teraniaya ini tidak ada hijab antara langit dan bumi. Ia akan sampai terus kepada Pencipta, dan dengan izinNya doa-doa tu pasti akan dimakbulkan, tidak kiralah siapapun yang bertindak sebagai penganiaya..InsyaAllah..


Maksudnya..

Lalu diadakan di antara mereka dinding yang mempunyai pintu. Disebelah dalamnya ada rahmat dan di sebelah luarnya dari situ ada siksa.


Cara Mengamalkannya...

Sebaiknya baca sekali selepas solat, 
mudah-mudahan Allah memberi ketenangan kepada orang/diri kita yang dianiaya sebaliknya orang yang menganiaya berada dalam keadaan tidak tenang...

Beruntunglah bila hati mengenal Allah...
Beruntunglah bila diri merindu Allah...
Beruntunglah bila jiwa berharap Allah...
Beruntunglah cita-cita hanyalah Allah...