Total Pageviews

Thursday, January 19, 2012

Engkau Laksana Bulan..

Engkau laksana bulan
Tinggi di atas kayangan
Hatiku dah kau tawan
Hidupku tak keruan

Mengapa ku disiksa
Kenapa kita bersua
Berjumpa dan bercinta
Tetapi menderita

Kau tinggalkan diriku
Oh! kekasih mengapakah
Kau sunyikan hidupku
Oh! kekasih mengapakah
Manusia begitu

Mengapa ku di siksa
Kenapa kita bersua
Berjumpa dan bercinta
Tetapi menderita

Lirik lagu P.Ramlee..


Setiap orang ibarat bulan,memiliki sisi kelam yang tidak pernah ingin dia tunjukkan pada sesiapa.Tetapi cukuplah bagi kita memandang sejuknya permukaan bulan pada sisinya yang ingin ditunjukkan keindahannya.Begitulah setiap dari kita tidak lari daripada membuat kesilapan. Tidak kira dia, saudara dan juga saya. Malah ada beberapa perkara yang memalukan tentang diri kita yang ingin kita rahsiakan daripada orang lain.

Umpama bulan pada waktu malam yang kita lihat hanyalah bahagian yang terang dan cantik sahaja. Tetapi jika dikaji betul-betul menggunakan satelit atau apa sahaja baru kita nampak adanya bahagian kelamnya.Sama halnya dengan manusia, sahabat atau orang yang rapat dengan kita. Kalau kita cari kekurangannya, memang akan ditemuilah kekurangannya.Tetapi apabila kita melihat kepada kebaikannya, hubungan itu akan jauh lebih rapat.

Hidup untuk memberi sebanyak-banyaknya

Apabila kita asyik mencari kesalahan orang lain, itu bererti kita tidak cuba hidup untuk memberi. Sebaliknya kita lebih suka menerima – menunggu orang lain buat sesuatu dan kita hanya mengambilnya sahaja.“Kenapalah design si hasya itu buruk sangat? Harap pandai sahaja guna software Adobe Photoshop tetapi design buruk.”Melalui dialog di atas kita dapat kenal pasti kelebihan dan kekurangan hasya. Kelebihannya adalah dia pandai menggunakan software untuk kerja-kerja design. Kekurangannya pula dia tidak berapa kreatif dalam design sesuatu kerja.Sekiranya kita hanya menunggu dia menyiapkan design yang terlawa untuk kita, harapnya memang lambatlah siap kerja. Sebab kita sendiri sudah tahu yang hasya itu tidak kreatif orangnya. Jadi apa kata kita yang kreatif dan banyak idea ini menyumbangkan beberapa idea kepada hasya untuk dia designkan.Jangankan satu design yang dapat hasya itu siapkan, malah mungkin lebih.

Rugi apabila mencari kelemahan orang lain

Kadang kita tidak sedar kita mencari kekurangan seseorang itu. Atau kadang kita tidak cuba langsung mencari kelebihannya, terus sahaja kita serkap jarang kata orang itu tidak boleh buat itu dan ini.Contoh apabila kita tengok ada seorang lelaki pakai seluar jean dengan rambut tidak bersikat. Terus dalam kepala kita terfikir, betulkah dia ini boleh buat kerja dengan baik?Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sekiranya kita fokus kepada kepada kelebihannya, kita akan dapat mengoptimumkan kelebihan orang tersebut. Sekiranya kita fokus kepada kelemahannya, yang kita dapat adalah masa yang terbuang untuk memperbaiki kelemahan orang tersebut.“Apabila kita terlalu memikirkan sebab-sebab untuk menyelesaikan sesuatu masalah, maka kita kerugian dua perkara. Pertama masa dan kedua wang,”spt kata seorang profesor.Katanya lagi, “Apabila kita memikirkan punca sesuatu masalah tersebut berlaku, otak kita akan berfikir ke belakang. Berbeza dengan kita terus mencari kelebihan sesuatu perkara tersebut. Apabila kita memikirkan apa yang boleh dibuat dengan kelebihan yang ada pada sesuatu perkara itu, otak kita akan berfikir ke depan.”
Cara berfikir mencari punca atau kekurangan sesuatu perkara itu lebih sesuai dalam proses maintenance. Contohnya bangunan itu sudah siap kukuh. Jadi, perkara yang tinggal adalah hendak maintain bangunan tersebut dengan baik sahaja. Pada ketika itu barulah kita menggunakan cara berfikir mencari punca-punca masalah yang berlaku.Dan ingatlah kita pun ada kelemahan sendiri. Sekiranya kita adalah bos dan asyik mencari kekurangan pekerja. Di belakang kita, pekerja pula yang akan bergosip sakan tentang kelemahan kita.

Setiap orang adalah aset
Dalam sesebuah organisasi, setiap orang adalah aset. Kalau kita tidak menggunakan aset-aset itu sebaik mungkin, ia hanya akan menjadi satu bebanan sahaja kepada kita. Lebih-lebih lagi sekiranya kita berusaha untuk memperbaiki setiap kelemahan ahli dalam organisasi tersebut. Lagi terbeban kepala dibuatnya.Sebaliknya kita lihat pada keistimewaan mereka dan gunakan keistimewaan yang mereka ada sebaiknya. Apa yang kita hendak, kita pun dapat. Hati pun gembira.Hidup bermasyarakat umpama hidup dalam sebuah organisasi besar. Hiduplah dengan melihat kelebihan dan keistimewaan setiap orang di sekeliling kita.

Insha Allah semoga kita dapat membimbing antara satu sama lain ke jalan yang benar untuk mendapat saham di akhirat sana...:)

Monday, January 16, 2012

Keletihan & Rindu...

Syukur Alhamdulillah dengan segala kudrat yang di beri oleh Allah SWT kepada saya..Sebenarnya dah lama saya tak update blog saya..ramai juga follower email dan inbox nak tahu status keadaan Nur Hasya Sofea dan juga kesihatan saya.. Mungkin mereka ini semua sayangkan saya dan anggap saya seperti saudara terdekat..

Maaflah..sebenarnya saya agak sibuk sejak kebelakangan ini.. Keletihan saya hanya Allah saja yang mengetahui tapi saya tahu di mana titik kelemahan saya kerana Allah akan menguji pada hambaNYA memandangkan kelemahan masing - masing.. Itulah dikatakan percaturan hidup ibarat putaran roda di bumi Allah..

Alhamdulillah selepas seminggu puteri keluar dari hospital saya cuba dengan cara perubatan islam..sekarang puteri semakin hari semakin sembuh cuma masa makan dia saja dia seperti takut - takut nak makan seperti sebelum ini.. dan secara tak langsung keaktifan dia digandakan menjadi kuasa dua begitu juga dengan petah percakapannya yang semakin bijak...hihihi.. tapi apa pun saya gembira dan bersyukur kerana mempunyai anak secomel dia..sekarang sudah pandai menjadi model produk umminya sekarang..:)

Untuk dia pula (suami tercinta) seletih - letih mana pun saya tapi ikatan cinta dan kasih sayang semakin hari semakin kuat pada dia ibarat pepatah melayu "yang jauh wangi saja baunya tapi yang dekat bau macam tahi ayam"huhu sedih pulak dulu masa suami ada kami selalu bergaduh dan berdebat (sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak suami isteri) tapi sekarang dengan siapa lagi saya nak bergaduh..nak berdebat..nak merajuk dan pelbagai lagi..kalau nak buat semua itu dengan puteri apa la yang puteri tahu sangat..akhir sekali saya juga yang pujuk diri sendiri.


Sayang..
ummi letih sungguh sekarang..
dulu sayang selalu picit/urutkan ummi..
selalu sapu minyak angin dekat ummi..
layan ummi seperti permaisuri jika ummi letih..
tolong tidurkan puteri..
mop lantai rumah..
sapu sampah..
cuci pinggan..
beri ruang untuk ummi tidur dengan secukupnya..

Tapi kini..Ahhhh!! Rindunya saat itu...saat yang mungkin tidak akan kembali lagi dalam hidup ummi...

kadang - kadang ummi selalu berfikir yang ummi tidak pernah menjadi seorang isteri yang bertanggujawab ketika sayang masih ada..ummi selalu tinggikan suara pada sayang..tapi sayang diam saja setiap kali ummi tinggikan suara pada sayang dan akhir sekali sayang akan menangis dan minta maaf pada ummi..ummi sangat rindu pada perut sayang yang boroi seperti afdlin shauki.. dulu ummi selalu samakan sayang dengan afdlin shauki..tapi sekarang bila ummi tengok afdlin shauki berada di tv ummi pasti akan menangis semahu - mahunya.. rindu juga pada tahi lalat hidup sayang..bila ummi tengok rupa mak sayang yang mempunyai tahi lalat yang sama seperti sayang dalam hati ummi terus menangis sambil menahan air mata di kelopak mata..Rindu sungguh pada sayang walaupun hampir lapan bulan sayang meninggalkan ummi..

Pusara sayang serta saudara sayang yang lain Alhamdulillah ummi dah kemaskan dengan meletak bata di keliling pusara bukanya apa untuk ummi sentiasa mengingati pusara sayang ketika ummi pergi melawat sayang, ummi taknak jadi seperti hari itu lagi ummi tercari - cari di mana pusara sayang (terlupa)..Niat ummi semoga sayang sentiasa aman dan tenang di sana serta selalu berdoa semoga Allah ampunkan dosa sayang..lapangkan kubur sayang dan kurangkan hisab untuk sayang..Insha Allah sayang ummi akan sentiasa mengalir untuk sayang disana ibarat sebatang sungai dan menjadi pohon kehijauan untuk sayang di sana selagi nafas ummi masih terhela ummi akan terus berjuang untuk sayang supaya ummi akan dapat menjadi bidadari untuk sayang di syurga nanti...

Ya Allah,
ku lihat suria menghiasi pagi,
dan bulan berganti hari,
air yang mengalir sejuk di kali,
hidupan dan pepohon hijau menyejuk hati,

Tapi Ya Allah,
aku masih mencari - cari,
dimanakah kekasih hatiku pergi,
ku juga selalu berharap,
semoga kekasih hatiku kembali,

Ku tahu,
bertapa kerdilnya diri ini,
yang mengharap harta yang menjadi milikMU kini,
dan ku terus berdiri di sudut ini,
di hadapanmu Ya Ilahi,
ku yakini kasihmu tiada henti,


Ku cuba sepenuh hati,
meletakkan cintaMU di hati,
apanila cinta kekasih hati telah pergi,
kerana tika dan saat ini tiada mampu ku berdiri,
melainkan cintaMU di sisi.

Ya Allah,
ku biarkan tinta ini,
merakamkan rasa hati,
dan sesungguhkan ku sentiasa engkau menemani,
untuk mengurangkan kegelisahan hati,

Setitis airmatu ku titis tanpa henti,
tida mudah ku melupakan betapa ku rindu pada kekasih hati,
pertemukanlah ku denganMU Rabbul Izati,
dan ku biarkan kalimah di hati tersimpan rapi,
kerana sekarang cintaMU Ilahi yang ku impi,
selepas kehilangan kekasih hati..

Allah Bantulah Hambamu ini...:(