Total Pageviews

Friday, January 27, 2012

Fikrah Ujian..

Assalammualilaikum / Salam Sejahtera untuk semua, moga sentiasa dirahmati olehNYA..

Sabarlah wahai hati, sabarlah wahai teman…selalu diuji dan teruji dengan mehnah persekitaran. Beriman itu namanya kesusahan. Kerana takwa itu ibarat memelihara diri berjalan melalui liku-liku duri yang mencucuk perjalanan. Biar langkahmu perlahan, beradab dan penuh kesabaran untuk mencapai destinasi perjuangan. 

Sabarlah wahai hati, sabarlah wahai teman…gembiralah dengan ujian kerana tanda Allah masih sayang…tidak mahu dibiar berlalu tanpa simpang, sekali pun jalan berliku tetap dipandu…izinkan hati menjadi lapang…demi kebahagiaan.

Ujian adalah tarbiah dari Allah,semakin dekata bahtera kita padaNya,Semakin hebat taufan melanda..

Andai perjuagan ini mudah,pasti ramai yang menyertainya..
Andai perjuagan ini menjanjikan kesenangan,pasti ramai yang tertarik padanya..
Tapi hakikatnya,perjuagan bukan begitu,Turun naiknya,sakit pedihnya,
Umpama kemanisan yang tak terhingga,
Andai rebah,bangkitlah semula,
Andai terluka,ingatlah janjiNya.. Insha Allah..

P/S : Entri yang paling pendek saya menulis sebelum menumggu azan subuh berkumandang..DUTA.. 


Sunday, January 22, 2012

Ku masih disini bersama semangat puteri..

Di luar sana ketika ini terdengar bunyi titisan hujan yang begitu membahagiakan buat diriku..kerana sudah 30 tahun aku masih lagi berpeluang melihat,mendengar dan merasa keindahan dan keagungan Tuhan.. Tapi hakikatnya ku tetap masih disini.. masih lagi seorang hamba yang begitu kerdil pada Sang Pencipta..

Di kala sepi menemani diri, maka terciptalah lirik bisu menterjemah segala gundah rasa yang bermain di jiwa. Tika tiada siapa yang mampu memahami rentak hati yang acapkali menjadi rahsia sukma, maka kepada Dia jiwa yang hampir kehabisan sumbu cahaya akan kembali berpaling, berlari laju mencari Dia. Kepada Dia ingin dirembeskan segala tangis hiba. Allahu rabbi. Hanya Dia yang ada di sisi di kala manusia lain sibuk melarikan diri...

Namun, saat kaki goyah melangkah, Dia hadirkan insan sebagai 'ganti' Nya untuk menghiburkan jiwa yang kerap lara. Dihadiahkan rasa cintaNYA melalui insan itu. Disalurkan rasa kasihNYA melalui insan itu. Segalanya adalah kerana Dia tidak ingin melihat hamba yang Dia kasihi gundah gulana rebah di dunia persinggahan. Dia masih mahu hambaNYA untuk terus kuat melangkah sekalipun langkahan itu teramat perlahan untuk tiba ke perhentian yang paling akhir. Dia tidak jemu membantu dan menyalurkan cintaNYA. Tanpa jemu. Dia sentiasa ada. Dan dia hadiahkan 'dia' adalah untuk menemani hari-hari sepi agar subur kembali ruhul jihad yang hampir layu..
.
Allah. Ingin kukata betapa aku ingin sekali bertemuMU, bertemu kekasihku. Ingin sekali. Namun apakah layak untuk bertemu.Ya Allah..

Perit menaggung pahitnya rasa kembali dimanisi dengan adanya 'hadiah'NYA itu. Sesekali terjatuh, ada tangan yang sudi menghulur membawa bertatih menuju pengakhiran. Sekalipun banyak kali tergelincir namun Dia tetep menanti di hujung sana. Menanti dengan 'senyuman' untuk hambaNYA. Akan kuteruskan rentak langkah yang kian perlahan agar tetap tiba ke hujung sana sekalipun banyak tersungkur. Bersama 'dia' hadiah daripada Dia. Terima kasih Tuhanku kerna kau telah menggantikan "Puteri" setelah ku kehilangan "Suamiku" hanya pada dia kami saling bantu membantu antara satu sama lain..

Wahai puteriku, perjalanan hidup ini masih lagi panjang. Belum tahu apa yang bakal merintang dihadapan.Ummi  harap apa jua yang melanda kita, biarlah neracanya hanyalah keredhaan dari Tuhan. Walaupun ia perit dan menyiksakan…Barakallah...