Total Pageviews

Saturday, February 9, 2013

~RINDU~

Jam hampir menunjukkan pukul 5.00 pagi.. selesai saja menunaikan kerja - kerja harianku di depan komputer tiba - tiba aku terklik satu folder di komputer yang telah lama ku cari selama ini iaitu folder gambar arwah suamiku ketika dia sedang menjalankan rawatan di hospital satu ketika dulu..

Satu - satu gambar ku tatapi dari wajahnya yang kecerian sehingga wajah dia semakin layu sebelum Sakaratul Maut datang menjemputnya.. Ya Allah aku sangat rindu wajah itu..senyumanya,tawanya tak mungkin akan ku lupakan.. Airmata laju mengalir tanpa henti,,

Abang jika abang masih ada tika ini tentu abang akan sentiasa senyum melihat karenah puteri kita..
anak yang sangat di sayangi oleh abang satu ketika dulu sekarang sudah semakin membesar hari demi hari.
celotehnya yang tidak pernah jemu setiap kali ayang bersamanya...sebenarnya ayang sangat letih dengan kehidupan sekarang.. sangat letih dengan perasaan ini.. sangat letih dengan masalah yang di tanggung seorang diri.. sangat letih untuk menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan bapa..

Bukan niat ayang untuk menyalahkan takdir abang,namun jauh di sudut hati ayang yang ayang belum bersedia kehilangan abang.. pada siapa lagi ayang nak mengadu kerana abang telah pergi  meninggalkan ayang untuk selamanya.. ayang sudah tidak ada tempat bermanja.. sudah tidak lagi bahu untuk ayang letakkan kepala apabila ayang menghadapi masalah..

Sejak selesainya lafaz sakinah kita dulu.. kita selalu menghadapi masalah kan..sehingga kini masalah datang tanpa henti.. dulu segala masalah kita harungi bersama.. tapi kini hanya ayang seorang yang terpaksa mengalasnya..entahlah bolehkah ayang mengalas semua ini..kadang - kadang rasa macam nak pergi saja temankan abang di sana.. rindu sangat kat abang..tapi apakan daya takdir telah memisahkan kita di dunia..
ayang selalu berdoa bahawa kita akan di satukan di Jannah nanti.. tempat yang hakiki..  In Shaa Allah..

ku sangat cinta kamu..
ku sangat sayang kamu..
ku sangat rindu kamu..
wahai suamiku..
damailah engkau di sana..

Tuesday, February 5, 2013

Perjuangan Kehidupan

Hidup itu adalah rangkaian perjuangan demi perjuangan.. Maka jgnlah ada yg menyerah berputus asa dan menganggap perjuagan hidup adalah satu sia-sia..
Tetaplah tegar meski yg lain berguguran ..
Tetaplah senyum meskipun perjuangan ini terasa pahit dan berliku..
Kerana DIA tidak akan mensia-siakan perjuagan kita..

Pemanduan di atas lebuhraya kehidupan tidak selalu lancar sebagaimana yg di rancang.. Usaha menggapai impian tidak selalu di payungi langit biru nan cerah. Malah, kadang2 terpaksa merentasi badai,air mata,keringat dan darah.. Kejayaan dan kegagalan silih berganti menghasilkan warna pd kanvas kehidupan.. Cantik atau hodoh,bergantung usaha dan kerja keras kita..

Ku haruskan tanamkan semangat ini dan ku harus Redha dengan apa yg ditentukan dalam kehidupanku..
Memang payah,berat,perit,sayu untuk menerima semua ini..Untuk menggalas satu tanggungjwab yang begitu besar yang belum tentu lagi orang di luar sana mampu menggalas seperti aku sekarang..aku gembira dan bersyukur sebab kadang2 aku berjaya merentasinya.. tapi kadang2 aku rasa begitu kerdil untuk menerima semua ini..

Takdir kehidupan adalah penentu segalanya dalam kehidupan aku..Menggalas tanggungjawab sbagai ibu,bapa,anak,balu,wanita dalam satu masa yg sama bukan satu perkara yang mudah apatah lagi memerlukan kewangan yang begitu kukuh untuk semua ini..

Ku tiada kerja.. ku tiada gaji tetap.. ku hanya berharap pada perniagaan onlineku untuk mengharungi semua ini..kadang2 ku sedih bila satu hari melihat kesenangan orang lain yang tiada masalah.. tapi ku cuba pujuk hatiku bahawa ku yakin dengan janji Allah.. In Shaa Allah pelangi akan muncul selepas hujan..

Ya Allah,
Ku tahu permulaan hidupku tidak seindah mana,
Namun berikan pertengahan hidupku ini peluang untuk diriku mengumpul dan melakukan kebaikan demiMu, Dan pengakhiran hidupku nanti dengan kebaikan dariMu Ya Allah.

Hidup tanpa perjuagan adalah keaiban..